Leden

Marcel Streef: bandleider

Sinds het voorjaar van 2006 is Marcel de bandleider van deze big band. Hij begon op acht jarige leeftijd bij de plaatselijk harmonie klarinet te spelen, maar stapte op zijn zestiende over op saxofoon. Na zijn studie saxofoon in Hilversum speelde hij met verschillende orkesten en ensembles, zoals Swinging Soulmachine, Utrechts Jazz Orkest, Barclay Intercity Big Band, Frits Baijens Big Band, The Glenn Miller Orchestra, Rotterdam Jazz Ensemble, Anton Burger Big Band, Dizzy Jazz Orchestra, Charli Green Big Band, Zephyr Saxofoon Kwartet, Bounce TT, Jazzmer en Massada. Over de jaren speelde hij met o.a. Soesja Citroen, Joke Bruys, Frits Landesbergen, Denise Jannah, Astrid Serierse, Bob Mintzer, Urbie Green, Bob Malach, John Ruocco, Hein van de Geijn, Marcel Reijs en Eric Vloeimans. Naast de Q Bigband is Marcel ook dirigent van de Delta Swing Band in Hellevoetsluis en is directeur-eigenaar van muziek en organisatie bureau Streef Productions in Rotterdam.


 

Anita Simons: zang

Anita is na een gast optreden eind jaren ’90 de vaste zangeres geworden van de -toen nog- Quasi Bigband.

Anita is vanaf jongs af aan al dol op zingen. Zij gaat dan ook op haar tiende zingen bij een jongerenkoor in Den Haag, waarbij zij al gauw solo’s mag zingen. Rond haar twintigste verruilt zij het koor voor een popband. Na een optreden tijdens een cabaret van haar werk wordt ze ontdekt voor de jazz. De Bigband muziek steelt haar hart, ze heeft dan ook bij diverse Bigbands heeft gezongen: Bigband Hans Dubbelaar, The Fly Over Big Band, Swing Time, MCC en dus de Q Big Band. Als gast o.a. bij de Sweet Blossom Big Band, Caseys Big Band en The New Manhattan Big Band. Bij de Swing Town Jazzband (Zwijndrecht, jazzband oude stijl) was zij jaren de vaste zangeres.

Naast de Big Bands zingt Anita met haar eigen band Moondance (stijl: ’60 tot nu). Bovendien is zij achtergrond zangeres bij Chuck Memphis, waarbij de Elvis tijd herleeft.

Anita studeerde aan de DJAM in Amsterdam (opleiding voor jazz en lichte muziek) en kreeg les van Janis Lakers (Amerikaanse jazz-zangeres, docente aan het Maastrichtse conservatorium).

Anita is van beroep verpleegkundige en momenteel ook secretaris van onze QBB.

  

Ruud Lems: altsax

Ruud speelt sinds april 2007 (eerst 2e tenor, nu 1e alto) in de Q Big Band.

Hij kreeg de muziek al met de paplepel ingegoten. Op 6-jarige leeftijd startte hij met piano en later de hobo. Zijn middelbare scholen waren de Muziekmavo in Rotterdam en de Muziekhavo in Den Haag. Al voor hij het Conservatorium te Rotterdam afgesloten had met een diploma D.M. voor hobo, startte Ruud zijn eigen muzieklespraktijk met houten blaasinstrumenten en toetsinstrumenten.

In militaire dienst werd bij het Trompetterkorps der Cavalerie een eerste bigband opgericht. In de Stoep te Spijkenisse leidde hij 5 jaar lang zijn eigen bigband. Hierna werd het tijd voor jazzcombo’s en -ensembles. Naast die muzieklespraktijk heeft Ruud ook lang Harmonieorkesten gedirigeerd: in Schiedam, Bleiswijk en Boskoop. Na 17 jaar muzieklessen geven besloot Ruud eens in iets anders te gaan lesgeven: sinds 2002 staat hij voor de klas in het basisonderwijs.

In de avonduren begeleidt Ruud twee koren in de regio en is dus lid van de Q Big Band. Als onze bandleider Marcel er niet is, mag Ruud graag de repetitie leiden. Ruud is gek op zeer vele soorten van Jazz. Hij gaat graag voor de high notes!

Ruud speelt op een SELMER SA-80, serie 2 en een Sopraansax YANAGISAWA.


 

Peter Berndsen: Tenorsax

Peter speelt sinds februari 2006 in de Q Big Band, naast een stem in de saxofoon sectie vooral het spelen van solo’s.

Speelt al sinds 1985. Heeft toen tijdens zijn dienstplicht op goed geluk een tenorsax en een boekje (A Tune a Day) gekocht en heeft zichzelf op die manier saxofoon leren spelen. Is dus volledig autodicact, wat hij nu wel eens betreurt! Zijn sterke kanten zijn sound en het improviseren over akkooordenschema’s.

Heeft eerder oa 10 jaar in een (goed) combo gespeeld (Bob Session, omgeving Hoofddorp).

Peter speelt het liefst niet al te complexe nummers uit het swing, blues of bebop idioom, met voldoende ruimte voor solo’s. Zijn Jazzhelden zijn voornamelijk zwarte tenorsaxofonisten uit de jaren 30 en 40, mensen met een groot en vet saxgeluid, zoals Arnett Cobb, Ben Webster, Illinois Jacquet, Herschel Evans, Jimmy Forrest, Johnny Griffin, Eddie Lockjaw Davis, Dexter Gorden en anderen.

Heeft 3 saxofoons: twee tenoren en een alt. Speelt voornamelijk op zijn oudste tenor, een Selmer Super Balanced Action uit 1951. Dat is een super-instrument met een mooi geluid, een prachtig oud uiterlijk en verkerend in een goede technische staat.

John Remmerswaal: Baritonsax

John speelt sinds september 2016 in de Q Big Band na invallen op de 2e tenor- en de 2e altsax.

Begon met gitaar op 10-jarige leeftijd, maar snel gestopt want de vingers wilden niet en voetballen was toen veel leuker. Muziek heeft mij altijd getrokken en al luisterend naar de radio ontdekte ik de jazzrock. Ik kocht een plaat van JohnMcLaughlin, daarop speelde John Surman mee en mijn interesse voor de saxofoon was gewekt. Kocht een altsax en ging vanaf mijn 18e les nemen op de muziekschool en heb vervolgens in diverse bandjes geparticipeerd:

Sayonara, was een coverbandje wat op o.a. schoolfeestjes optrad. In eigen schoolband speelde ik met kerst, open huis en schoolfeesten. Deelnemer in een orkest bij het VAK in Delft.

Tijdens een improvisatiecursus vroeg iemand me bij de Art Bird Big Band te Leiderdorp te komen spelen, alwaar ik op de baritonsax begon. Ook een lange tijd in de coverband Shotgun Wedding gespeeld (de band waarin Anouk begon als achtergrondzangeres). Vervolgens in de MCC Big Band gespeeld (waar mijn huidige sax vandaan komt) en toen deze band ter ziele ging, kwam ik in het coverbandjescircuit terecht (ook een beetje geleerd basgitaar te spelen!). Tegenwoordig speel ik in het Orkest Collectief in Zoetermeer, in een jazz/funkband, in een musical orkest, in een octet met alle saxen en natuurlijk de Q! Hij is momenteel ook 

Penningmeester van onze QBB 

 

Judith Nijholt – Ruigrok van de werve ; altsax

Nadat ik in de winter 2023 een aantal keer inviel en ook mede door het enthousiasme van de band ben ik lid geworden bij de QBB.

“Muziek is een passie, als je er eenmaal aan verknocht bent ga je er 100% voor.”

Op mijn 30ste ben ik begonnen met klassiek saxofoonlessen plus improvisatielessen bij de muziekschool, waar mijn oudste zoon net was begonnen met piano spelen.. Die tijd speelde ik ook in de plaatselijke harmonie plus jazzcombo van de muziekschool.  Al vlot ruilde ik de harmonie om voor een 1ste divisie fanfareorkest Crescendo Nieuwveen waar ik vele jaren lid ben geweest. Daarna bij “Door Samenwerking Sterk” uit Aarlanderveen. Als blazer is het dé ideale plaats om goed te leren spelen. Verder veel meespelen/invallen in andere hafa – orkesten.

Ik heb prachtige muziek mogen spelen op topconcerten onder leiding van topdirigenten maar ook heftige concoursen.  Een van de hoogte punt was persoonlijk dat de saxofoongroep van destijds Crescendo de eerste prijs won tijdens ONFK 2013 waar het orkest 2de werd. (Open Nederlands Fanfare kampioenschappen).

Verder heb ik tegelijk tijd door de jaren heen in diverse Bigbands, salsa band, jazzcombo’s gespeeld en bezocht ik lichte muziek saxofoonworkshops

Recent heb ik bij de door ‘The Paradise Big Band” georganiseerde wedstrijd zowaar de 1ste prijs gewonnen tijdens “Say Jezz to the Jazz”.

“Muziek is een wereldtaal” en juist die diversiteit, verschillende stijlen en de smeltkroes van mensen met dezelfde passie blijf ik het immer een uitdaging en het vooral leuk vinden om zo goed mogelijk met elkaar muziek te maken.

(Mijn altsaxofoon is een Selmer Reference 54 en Sopraan Selmer Serie 3)

Dick van Geest

Sinds voorjaar 2023 is Dick erbij gekomen en speelt 2e tenor. Hij is begonnen als 9 jarige op gitaar, maar het orgel trok hem meer via een vriendje. Daarna werd het orgel ingeruild voor een piano toen hij 14 was. Op zijn 24ste een eigen feestbandje opgericht met vrienden: the 4 Steps waar hij veel mee heeft opgetreden en die nog steeds actief is met dezelfde bezetting. Gegrepen door de saxofoon op het North Sea Jazz festival, een sax gekocht en les genomen o.a bij Alexander Blom, Rolf Delfos en Simon Richter. In Voorburg Leidschendam 10 jaar Bariton sax en tenor gespeeld bij de Flyover Bigband. Later kwam de accordeon er nog bij. Houdt van saxofonisten als Ben Webster en Dexter Gordon, maar ook van Michael Brecker. Speelt op een Selmer Balanced action Sax uit 1938 en heeft ook een Selmer Sopraan sax Mark 6.

Leo Postma: trombone

Leo speelt sinds najaar 2007 3de trombone in de Q Big Band.

Begonnen op trompet en flugelhorn in diverse bands: Met Luc Houtkamp, Keimpe de Jong en Klaas Hekman in de ’70s in “Eigen Hulp”. Met Cees van Delft in de Haagse bigband “North-C” in de ’80s. In de Zoetermeerse “Nic’s Bigband” in de ’90s. Verder speelde hij ook in diverse begeleidings bands muziektheater, zoals met het Delfts Toneel Gezelschap en EVO-2 uit het Westland.

De laatste jaren is Trombone zijn instrument zowel in Eigen Hulp, Nic’s Bigband als in de Q Big Band.

Willem Klören: trombone

Willem speelt sinds najaar 2013 de 2e trombone in de Q Big Band. Vanaf eind jaren 60 heeft hij de trombone als vriend. Hij kreeg les van Piet Wouda (KMK); Piet van Dijk (R.O.) en George Kaatee (New Orleans Syncopaters). Hij speelde o.a. in de Melomaniacs o.l.v. Henk Steenhoek en in de Woodstreet Big Band.

Bram Monnier: leadtrombone

op mijn 17e ben ik overgestapt op de trombone en kreeg les van Piet Wouda in Delft.

Allereerst heb ik een aantal jaar klassiek les gehad en toen ben ik een studentenbigband gaan spelen. Van daaruit ben ik terecht gekomen bij de Very Big Band in Delft, waarmee ik nog op North Sea Jazz gespeeld heb.

Vervolgens ben ik in 2003 gevraagd om bij Bill Baker te komen spelen, waarmee ik toernees over de hele wereld heb gespeeld: Engeland, de VS, China, Duitsland…

In 2015 ben ik na al een aantal keer ingevallen te hebben bij de Q Big Band begonnen als eerste trombonist. Daarnaast speel ik bij het Barend Hoek Collective en bij het Randstad Brass Adventure.

Ik heb sinds een paar jaar les bij Marcus Reynolds in het Verenigd Koninkrijk, die ook een groot voorbeeld voor me is.

Marcel van Bemmel: Bastrombone

Marcel is in 1977 begonnen op trompet en in 2002 overgestapt op tenortrombone. Sinds 2013 speelt hij op een Willson 551 TA bastrombone. Na een aantal harmonieorkesten speelt hij sinds 2019 bij de Q Big Band en is hij actief bij het Reünieorkest Regiment Van Heutsz.

Alt saxofonist Ruud Lems is een oud-dirigent bij een harmonieorkest van hem geweest.

Heeft diverse workshops gevolgd bij o.a. Jos Jansen, oud-bastrombonist van de Marinierskapel.

Luistert graag naar het Metropole orkest , Jazzorchestra Concertgebouw en de WDR Big Band, en dan met name naar de bastrombonisten Martin van den Berg en Jos Jansen.

Yvo Bonnet: Leadtrompet

Yvo Bonnet is sinds januari 2008 de lead-trompettist van de Q Big Band.

Hij speelt als sinds midden jaren ’90 trompet in bigbands, o.a. in Nic’s Big Band (Zoetermeer) en KPN Big Band (Den Haag).

Hiernaast heeft hij ook in allerlei andere bandjes in diverse stylen gespeeld (funk, salsa, pop en jazz-bandjes).

Gerard Albers: 2e trompet

Gerard speelt sinds voorjaar 2006 in de Q Big Band op de 2e tr.

Speelde sinds zijn 12de en begon bij een fanfare korps “Soli” o.l.v.  Piet Wouda, wat later het “Delfts Koperblazers Ensemble” werd o.l.v. Gert Bloemen.

Tijdens de dienstplicht speelde hij bugel als dienstplichtig muzikant in Duitsland bij de Limburgse Jagers. 

En fan van het Metropool Orkest met natuurlijk de trompettist Ruud Breuls die nu bij de WDR bigband speelt.

 

Christine Derksen; 3eTrompet

Op 11 jarige leeftijd kon Christine een oude Conn trompet lenen van een neef. Daarmee is ze lid geworden van de fanfare en heeft daar leren spelen. Ze kwam voor het eerst in aanraking met Big Band muziek toen haar moeder een paar jaar later een LP van trompettist Harry James leende bij de bibliotheek. Dat was een “eye-opener”, en dat was het begin van haar ontdekkingstocht door de Big Band muziek. Toen vele jaren later de kans zich voordeed om zelf Big Band muziek te gaan spelen greep ze die kans met beide handen aan. Overigens speelt Christine nog steeds op een Conn trompet. Ze is ondertussen een beetje een “Conn gek” geworden. Die originele trompet heeft ze nog staan, maar van dag tot dag speelt ze nu op een beter maar nog ouder model

Koos van den Bogaard: 4e trompet

Koos begon op zijn 12e met een signaalhoorntje zijn kennismaking met een koperblaasinstrument in de Leiderdorpse Drumband. Na twee jaar kon hij voor 50 gulden een oude trompet kopen en stapte hij over naar harmonieorkest De Burcht, waar hij trompetlessen kreeg.

Omdat hij het lopen op straat met een uniform op zijn 16e jaar niet meer wilde stopte hij.

Vanaf zijn 17e tot zijn 20e jaar speelde hij in Semper Avanti, een Leids gezelschap met koor en orkest.

Na zijn verhuizing en het starten met het arbeidzame leven, speelde hij een paar jaar niet, totdat een collega hem overhaalde om bij St Caecilia in Leidschendam te komen spelen.

Omdat jazz en bigbandmuziek hem erg trok heeft hij de overstap gedaan naar dansorkest De Stalen Band en daarna naar Nics Bigband. Nu blaast hij op trompet en bugel zijn partij mee in de Q Bigband.

 Petra de Ruiter: bass

Petra speelt sinds eind 2019 mee, en vervangt nu Joop Brinkhuis die erelid is geworden!

Petra:”Het spelen in een bigband is pittig, maar ook ontzettend leuk. Zo’n grote band met veel blazers brengt een machtig geluid voort, en het is fijn om als bassist daar de ‘bodem’ onder te kunnen leggen, in samenwerking met de drummer en de pianist. Ik moet nog steeds hard werken om het repertoire onder de knie te krijgen, en zo’n repetitie van een hele avond is ook fysiek een uitdaging. Contrabas spelen blijft zwaar, maar gelukkig heb ik inmiddels wel wat eelt op mijn vingers.

De Q Bigband treedt regelmatig op en ik heb inmiddels al op diverse podia gestaan. Een hoogtepunt was wel een ‘Great Gatsby’ themafeest in Vlaardingen. Alle bandleden hadden zich fraai uitgedost, de genodigden hadden mooie outfits aan, en er werd volop gedanst op onze muziek. Zoiets geeft echt een kick!”

Ruud van Kampen: Gitarist

Ruud speelt sinds de zomer van 2023 bij de Qbigband. Hij is op zijn 16e begonnen met gitaarspelen, had liever een gitaar dan een brommer. Heeft een aantal jaren muziekschool gedaan en is toen al vrij snel in diverse coverbandjes in Boskoop gaan spelen. 

Na de studie en dienstplicht heeft de muziek plaats gemaakt voor een gezin. In 2012 heeft hij de muziek weer opgepakt in een rock en bluesband MoD. Omstreeks 2014 is de overstap gemaakt naar Bigband. Ruud heeft onder andere gespeeld bij de Klooster bigband, Sophie’s bigband, en speelt nog steeds bij de Gouwe bigband. Ruud speelt graag de traditionele bigband muziek van Sammy Nestico en Count Basie. De gitarist van Count Basie, Freddie Green, is voor hem dan ook een groot voorbeeld. Zijn manier van spelen is vaak op bladmuziek vermeld : dan staat er “play in the style of Freddie Green” of “a la Freddie Green” Bigbandgitaristen weten dan wat er gevraagd wordt. 

Gitaristen hebben meestal meerdere gitaren. Dat geldt voor Ruud ook. Waar op gespeeld wordt, hangt af van de setlijst, meestal kiest Ruud voor een Gibson L5 of Gretsch White Facon. Als er rock, latin of blues gespeeld moet worden, dan kan je hem zomaar met een Gibson ES335 of Gibson Les Paul Custom zien.

Oscar Vreugdenhil; Piano
 

  Ik ben opgegroeid in een huis waar jazzmuziek centraal staat. Mijn slaapkamer was naast de studeerkamer van mijn vader, waar hij tot in de late uurtjes jazz standards speelde op zijn trompet. Op zesjarige leeftijd kreeg ik mijn eerste pianolessen.

Met popsongs legde ik de basis voor het spelen over een akkoordenschema. Later greep klassieke muziek mij en hield ik me bezig met muziek van Bach, Chopin en Beethoven.

Sinds een aantal jaren heb ik mijn weg gevonden naar de jazz. Het spelen in een combo of samen met mijn vader vind ik geweldig. Bill Evans is voor mij een groot voorbeeld. In de bigband speel ik graag stukken van Nestico en Basie Het is gaaf als dingen op zijn plek vallen in de ritmesectie.

Eric Haas: drums

Eric speelt sinds oktober 2006 in de Q Big Band.

Speelt al jaren drums. Begonnen in de jazz, met wat uitstapjes naar pop en naar het slagwerk in een symphonieorkest. Leuke ervaringen opgedaan bij het begeleiden van toneelproducties en musicals. Sowieso vind Eric het begeleiden interessant. Je vertelt dan met elkaar een muzikaal verhaal. Hij vindt stukken van Sammy Nestico erg leuk om te spelen en ook erg leerzaam om de feel goed te krijgen. Luistert zelf veel naar Latin en ook naar Latin-fusion Big Band muziek.

Naast zijn vaste plek in de Q Big Band valt Eric regelmatig in bij andere Bigbands in de Zuid-Hollandse regio en drumt vast in een jazz sextet met mooi gearrangeerde mainstream jazzstukken.

Erelid Joop Brinkhuis: bass

Joop’s 1e repetitie bij de toenmalige VAK big band was in 2000. Hij werd via Anita gevraagd.

Hij vind elk genre in een bigband leuk om te spelen, hoewel zijn voorkeur toch uitgaat naar de walking-bass, maar ook de syncopen in een latinnummer vindt hij prettig om te doen.

Muzikale achtergrond: Op de middelbare school al wat gitaar gespeeld, in de jaren ’80 4 jaar klassieke gitaar les, vervolgens lesgeven en een muziektheoriestudie. In 1985 kwam hij bij K&G in Leiden, die voor wat meer dansbare nummers een ritmegroep erbij wilden, Joop werd gevraagd voor bas. Ook toen begonnen bij Hans Dubbelaar Big Band te Leiden (tot 2008, 23 jaar!). Rond 1990 5 jaar in  de Fly Over Big Band (Voorburg). Verder nog een steelband, en een bruiloften- en partijenband (niet echt zijn muziek), een popband, en diverse muscial orkesten. Sinds oktober 2006 in de Connexxion Band, die begon als gelegenheidsband met 2 concerten in het Gelredome, ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van zijn werkgever Connexxion.

Basgitaren: 5 snarige jazzbas en precisionbas merk Fender uit Amerika.

Joop is in het najaar van 2019 gestopt bij de Q Big Band en erelid geworden!

0
leden